Færøerne august 1965

Siden jeg besøgte Færøerne første gang i 1965 er der sket så meget, at det måske er interessant at se, hvordan vi kom omkring dengang.

Ved gensynet med de 45 år gamle billeder er det forbløffende, at de sort-hvide billeder kan gengive stemninger, så man føler sig tilbage i de store landskaber og de små bygder.

Startside

 

1

M/S Kronprins Olav

3

5

6

Tórshavn

7

8

9

Med Kronprinsen på vej til Klaksvík

10

I Klaksvík var der fanget springere

11

12

13

Vores telt bestod af to regnslag

14

15

16

Langs Kalsoy

19

Mikladalur på Kalsoy

18

20

Lille passager til Trøllanes på Kalsoy hjælpes i båden

Fra Wikipedia:
Trøllanes er en færøsk bondebygd som overvejende lever af landbrug på det nordøstlige Kalsoy. Bygden, som indtil 2005 var en del af Mikladalur kommune. 1. januar 2005 blev Mikladalur kommune lagt sammen med Klaksvík kommune. Trøllanes var indtil den nye 2248 meter lange tunnel fra Mikladalur, blev åbnet for trafik i 1985 isoleret, da den var vanskeligt tilgængelig både fra land og fra havet. Fra bygden kan man gå ud til den nordlige spids af Kalsoy. Her ligger der et fyr og herfra har man en enestående udsigt til Kunoy med Kunoyarnakkur og videre til Viðoy med Kap Enniberg.
21

Beboerne fra Trøllanes venter på båd

22

Fra Wikipedia:
Et sagn fortæller at Trøllanes hedder således fordi bygden hvert år til Helligtrekonger (6. januar) blev invaderet af trolde. Det var så galt, at indbyggerne tog til Mikladalur mens det stod på. En gang blev en gammel kone tilbage i bygden for hun var for svag til at kunne klare turen til Mikladalur. Hun gemte sig under et bord mod aftenen da troldene kom væltende. De begyndte straks at synge og danse og larme og konen blev til sidst så bange at hun udbrød 'Jesus se nåde i mig'. Da troldene hørte navnet "Jesus", som de jo hader, blev de forskrækkede og løb skrigende deres vej. Siden har man ikke set trolde i Trøllanes.
23

Fra turen på Kunoy

24

Skarð på Kunoy nord for Haraldsund

Fra Wikipedia:
Skarðs historie er dramatisk. Lille juleaftensdag 23. december 1913, blev en færøbåd, en áttamannafarer med 7 mand fra bygden overrasket af snestorm og samtlige voksne mænd i bygden omkom på havet. For kvinderne, en ældre mand og børnene, fulgte en hård tid med meget slid. De fleste flyttede efterhånden til nabobygderne. Om aftenen den 26. januar 1919 roede de sidste 9 beboere med en tungt lastet færøbåd den lange vej nord om øen Kunø til bygden Kunø på vestsiden af Kunoy.
25

Kunoyarnakkur ved nordspidsen af Kunoy

26

I Hvanna Sund med M/S Másin

Fra Wikipedia:
M/S Másin (færøsk for sølvmåge - Larus argentus) er en lille, færøsk personfærge, som sejler mellem Hvannasund på Viðoy, Svínoy og Kirkja og Hattarvík på Fugloy. Másin hører til Strandfaraskip Landsins, som har Færøernes landsstyre som ejer. Másins hjemmehavn er officielt Klaksvík, men den ligger i Hvannasund, når den ikke er i sejlads. Den nuværende maskine fra 1985, har 200 hk, 4 cylindre og blev fremstillet i Grenå. Rejsefarten er 7,5 knob.
Másin blev bygget i 1959 på Tórshavnar Skipasmiðja i Tórshavn. Den er på knapt 39 bruttotons, er 15,60 m lang, 5,06 m bred og kan tage 65 passagerer. Másin blev bygget til sejladsen fra Klaksvík til bygderne på Nordøerne, men i årene 1967-1972 besørgede den sejladsen til Sandoy. Másin er den ældste personfærge i rutefart på Færøerne.
27

Norðtoftir

Fra Wikipedia:
Norðtoftir er en færøsk bygd på øen Borðoys nordøst-side, som ligger for enden af den anden tunnel efter Klaksvík. Vejen går videre nordpå til Norðdepil. Forfatteren Herman Bang opholdt sig af og til i bygden, hvor han skrev en del af sine værker.
28

Mellem Svinoy og Borðoy

29

30

Svinoy

31

Beboerne i Svinoy bygd venter på postbåden

Fra Wikipedia:
Svínoy bygd er den eneste bygd på øen. Navnet kommer fra en myte om nogle grise som svømmede fra en anden ø til Svínoy. Der har dog aldrig været nogen form for svineavl på øen.
Bygden Svínoy ligger i bunden af bugten Svínoyarvík på østsiden af øen. En dalsænkning fører til vestsiden af øen til Eiði. Det er mest her postbåden Másin lagde til 1-2 gange om dagen med sejlads til og fra Hvannasund. Másin blev i 2009, efter mere end 50 års tro tjeneste, erstattet af en anden nyere postbåd. Ved dårlig vestenvind, og postbåden ikke kan ligge til ved Eiði, sejler den i stedet rundt om øen og ligger til inde i Svínoyarvík. Der er ca. 1 km fra Eiði til selve bygden på østsiden.
32

Hattarvik på Fugloy

Fra Wikipedia:
Hattarvík er den østligste bygd på Færøerne og ligger sammen med Kirkja på øen Fugloy. Bygden blev grundlagt omkring 900. Den nuværende bygdekirke er fra året 1899.
Sagnet beretter om fire stærke mænd fra Hattarvík - bl.a. Hálvdan Úlvsson, Høgni Nev og Rógvi Skel -, kaldet floksmenn (ransmænd, stimænd), som i 1400-tallet forsøgte at tage magten over hele Færøerne, ved at angribe en gruppe magtfulde mænd, der var forsamlet i Svinoys uindviede kirke. Kuppet mislykkedes og de fire blev henrettet.
33

Kirkja på Fugloy

34

Viðoy - På vej mod Viðareiði i regn

35

Kirken i Viðareiði med Kunoyarnakkur i venstre side

Fra Wikipedia:
Viðareiði på Viðoy er Færøernes nordligste bygd. Bygden regnes blandt Færøernes smukkeste. Den er beliggende i en 1,5 km bred dalsænkning med høje fjelde i nord og syd, med udsigt til naboøerne mod øst, Fugloy og Svínoy, mod vest Borðoy, Kunoy og Kalsoy.
Viðareiði betyder træ-landtange, og da man jo er på en tange, hedder det á Viðareiði (på Viðareiði) på færøsk. Fjeldet nord for Viðareiði hedder Villingadalsfjall og er 844 m højt. Enniberg 754 m, er en af Europas højeste forbjerge.
Kirken er fra 1892. Beinta Broberg (1667-1752), præstekone, var inspirationen til Jørgen-Frantz Jacobsens berømte romanfigur Barbara.
36

37

Fugloy i karakteristisk profil

38

39

Viðoy - På vej mod Villingadalsfjall

40

Fra toppen af Villingadalsfjall

41

Varden 844 meter over havet

Fra Wikipedia:
Kap Enniberg er er et 650 m højt forbjerg på nordspidsen af Viðoy, Færøerne. Det er det næsthøjeste forbjerg i Europa og rejser sig som en 650 m høj lodret mur op fra havet. Ved foden af Enniberg ligger skæret Seyðtorva som er Færøernes nordligste punkt. Forbjerget er afslutningen på fjeldet Villingadalsfjall (844 m).
42

43

Udsigt mod nordspidsen af Kunoy og lidt længere ude Kalsoy med Trøllanes

44

Viðareiði i strålende sol
Kirken kan anes ved bugten længst til højre i billedet.

45

Nede igen med Fugloy i baggrunden

47

Undervejs på Eysturoy i regn

48

Oyrarskarð på Eysturoy

49

Oyrarskarð på Eysturoy

50

Dampskibet, S/S Smiril, som skal bringe os til Suðuroy

Fra Wikipedia:
I 1931 lod det færøske Lagting en ny Smiril bygge i Frederikshavn. Denne 'Smiril' nr. 2 var større og mere komfortabel for passagererne, der var salon og rygesalon med rigtige sofaer og bløde lænestole, og endda kahytter med køjer. På dette tidspunkt var der oprettet flere nye ruter mellem de mange færøske bygder og flere steder var der anlagt små kajanlæg. Disse ruter blev varetaget af andre skibe. Da dette smukke nye skib især besejlede de større handelspladser, f.eks. Vestmanna, Miðvágur, Nólsoy, Klaksvík og bygderne på østsiden af Eysturoy, blev der bedre tid til en mere regelmæssig forbindelse med Suðuroy, via Skálavík på Sandoy.
51

Stóra Dímun

Fra Wikipedia:
1000. Øens historie går helt tilbage til landnamstiden i det 10. århundrede. Færingesagaen fortæller at brødrene Brestir og Beinir Brestisson havde en gård på Stóra Dímun. Det var på øen at Sigmundur Brestisson som 9-årig overværede mordet på sin far Brestir. Sigmundur forsøgte senere at hævne sin far.
1210. Færingesagaen fortæller, at Stóra Dímun var beboet fra ca. år 1210. I forbindelse med reformationen eksproprierede kongen den katolske kirkes ejendom, og Kongsbonden på Stóra Dímun fik den næststørste kongsgård på Færøerne efter Kirkjubøur.
1450. Et sagn fortæller at Annika í Dímun blev druknet i Tórshavn som straf for at have myrdet sin mand på Stóra Dímun. Hun skulle angiveligt have dræbt ham for at kunne leve med sin tjenestekarl.
1874 døde sognepræsten fra Sandur pastor Jensen, da han efter gudstjenesten på øen, på fjeldstien ned til landingspladsen, styrtede i afgrunden.
52

Stóra Dímun

53

Lítla Dímun

Fra Wikipedia:
Den isolerede ø har aldrig været beboet af mennesker. Allerede færingesagaen omtaler, at der holdes får på øen.
Lucas Debes berettede 1673 om får af den oprindelige nordisk korthalede race på øen. Fårene lignede mere geder, havde sort korthåret uld og var mindre end fårene i dag. De var vilde og derfor vanskelige at få fat på. I 1860-erne blev de sidste af den gamle stamme skudt. De får, som man ikke fik fat på, blev skudt ned. Det samme er hændt i 1920 og 1990. Nogle år efter, at øen var solgt, blev denne race udryddet. Tre udstoppede eksemplarer af racen findes på Føroya Fornminnissavn i Tórshavn.
54

S/S Smiril, spisesalonen
Der var kærnemælkssuppe og blåhval i karrysovs på menuen

55

56

Hvalba på Suðuroy

57

Hvalba med Lítla Dímun i baggrunden

Fra Wikipedia:
Hvalba eller på gammel dansk Kvalbø er en færøsk bygd på det nordlige Suðuroy. Foruden Hvalba hører Sandvík, bydelen Nes og den ubeboede ø Lítla Dímun til kommunen, der i 2010 havde 723 indbyggere. I Hvalba er der landingspladser på begge sider af øen. Der er en mindesvarde i Hvalba, til minde om folk som er døde på havet, på Lítla Dímun, i fuglebjergene eller i kulminerne.
58

59

65

Tvöroyri

Fra Wikipedia:
Tvøroyri er en færøsk bygd på den nordlige side af Trongisvágsfjørður hovedbyen på Suðuroy på Færøerne. Til Tvøroyri kommune hører også Froðba i øst, Trongisvágur i vest og Øravík i syd. 1. september 2008 boede der 1785 indbyggere i Tvøroyrar kommune. 1129 i Tvøroyri, 407 i Trongisvágur, 151 i Froðba, 60 i Øravíkarlíð og 38 í Øravík. Der er ingen udvidelsesmuiigheder i bredden, derfor er al bebyggelse langs 3 langstrakte veje.
61

De to Dímuns

62

To smukke skibe: S/S Smiril og M/S Kronprins Olav
Det er synd, at Smiril ikke kunne bevares for eftertiden

63

Flere smukke skibe

65

Kirkjubøur

66

Magnuskatedralen

Fra Wikipedia:
Magnuskatedralen bliver af færingerne almindeligvis kaldt múrurin (muren). Domkirken blev opført omkring 1300 i biskop Erlendurs tid. Bygningen har hverken tårn, vinduesruder eller tag og er 26,5 meter lang, 10,8 meter bred og 9 meter høj, og murene er 1,5 meter tykke. Det vides ikke, om Magnuskatedralen nogensinde har været fuldført.
67

68

70

71

M/S Tjaldur

72

Eksport af ædelt færøsk håndværk

73

74

75

Opdateret d. 20.3.2020